Hoe mogen we je helpen?

Ziekteverzuim voor MKB groot probleem

Werkgevers zijn al enige tijd verplicht van zieke werknemers het loon gewoon door te betalen. Wettelijk geldt deze verplichting voor minimaal 70% van het salaris (tot een bepaald maximum) en dat gedurende 24 maanden. Bijna de helft van de werkgevers (45 procent) blijkt daar steeds meer moeite mee te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft laten uitvoeren. Asscher heeft de uitkomsten vrijdag 6 februari naar de Tweede Kamer gestuurd. 

Lasten echt te zwaar 

Het feit, dat er wel loon uitgekeerd dient te worden, maar dat er geen arbeidsprestatie tegenover staat, stelt het MKB voor steeds grotere problemen. Temeer daar in sommige gevallen bij CAO wordt bepaald dat het loon gedurende het eerste jaar van de ziekte aangevuld moet worden tot 100% van het laatst verdiende loon. Waar dan nog bij komt, dat de werkgever niet alleen op dient te komen voor de loondoorbetaling, maar ook voor de kosten die gepaard gaan met de begeleiding van de zieke werknemer, zodat deze weer snel aan het arbeidsproces kan deelnemen.  
En de optelsom van die lasten is veel ondernemers simpelweg te zwaar.  
 
Een deel van de werkgevers vindt het bovendien niet terecht, dat de prikkel om arbeidsongeschiktheid te voorkomen meer bij de werkgever wordt neergelegd en kennelijk minder bij de werknemer. 
 
Er blijkt bij het MKB dan ook grote behoefte te bestaan aan een brede 'rugdekking' op dat terrein. 

Loondoorbetaling terug naar 1 jaar? 

 
Asscher wil aan de uitkomsten van dit onderzoek op dit moment nog geen conclusies verbinden. Want hij wil eerst de resultaten afwachten van het onderzoek dat het CPB aan het doen is naar de mogelijkheden de loondoorbetalingsverplichting van twee jaar weer terug te brengen naar één jaar. Een opmerkelijke opdracht, nu die recent juist van één naar twee jaar werd gebracht.
Het CPB onderzoekt op dit moment de financiële gevolgen van een dergelijke looptijdverkorting. 

Gevolgen

Wanneer de overheid weer op zal moeten komen voor het ziekteverzuim van het tweede jaar, zal daar financiering voor gevonden moeten worden. Kosten die de overheid zonder enige twijfel weer bij het MKB zal neerleggen. En de vraag is of dit eigenlijk wel (opnieuw)  een taak van de overheid zou moeten worden. 

Het planbureau kijkt overigens ook naar het effect dat een kortere loondoorbetalingstermijn zou hebben op de arbeidsmarkt. Naar verwachting worden oudere werknemers dan sneller aangenomen. Het planbureau komt in maart of april met zijn rapport.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-02-2015. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Maak een complete hypotheekbegroting
meer informatie